Valg af kajak

Her er lidt inspiration til valg af havkajak.

 

Bunden:

Flad: Stor stabilitet. Du kan læne dig mere ud til siden, uden at vælte.
Rund: Ikke stabil: Kajakken vælter nemt, men er nemmere at dreje og manøvrere i bølger for den meget øvede.
Spids (v-formet): Typisk kajak til suft. "Vælter" rundt på fladt vand.

 

Bredden (typisk 48 til 60 cm):

Bred: Stabil for den tunge person. Hvis dine hænder rammer kanten af kajakken, er den nok for bred.
Smal: God til den lette person.

 

Længden (typisk 4,5-6m):

Kort: Nemmere at vende i sidevind. Lidt langsommere og lavere topfart end en lang kajak.
Lang: Kan være svær at styre i sidevind. Hurtigere og større topfart.

 

Dækket:

Højt: God plads til ben, oppakning. Bølger bryder ud til siden på kajakken. Kan være svær at styre i vinden, især for den mindre roer. Det kan også være et problem at padle, uden at slå fingrene ind i dækket.
Lavt: Mindre plads til ben og oppakning. Nemmere at styre i vinden.

 

Cockpit og sæde:

Cockpittet: Stedet man sidder i kajakken. Test om du kan tage benene ud og ind i kajakken mens du sidder i sædet. Hvis du ikke kan, vil det være svært at komme ind i kajakken. Selv- og makkerredninger bliver besværlige.
Sædet: Nogle sæder kan justeres i vinkel, så du sidder og placering frem og tilbage i kajakken. Tag en tur på mindst 30 minutter for at mærke om du sidder godt. Sover dine ben eller bliver du øm i halebenet? Hvis sædet er for bredt, kan man putte lidt skum i siderne, men det kan også være at kajakken er for bred.

 

Rum og luger:

Rum: Kajakken er inddelt i 3-4 rum. Der sidder et skot mellem hvert rum som sikre de er vandtætte. Rummene sikre at kajakken ikke kan synker, hvis cockpittet bliver fyldt med vand. Desuden kan der være oppakning i rummene, når du er på tur. Der er typisk en dagsluge lige bag cockpittet. I dagslugen placeres ting du bruger, mens du er på vandet.
Luger: Giver adgang til rummene. Lugerne på kajakken kan være ovale (lange) eller runde. Ovale luger gør det nemmer at pakke oppakningen, men kan være svære at lukke.

 

Ror eller finne:

Ror: God til lange ture. Kræver ikke så meget teknik for optimal brug. Styres med pedalerne i kajakken. Virker kun når man padler frem. Skal derfor tages op, hvis man ligger stille og skal vende rundt. Kan være lidt udsat for skader, hvis man er mange kajakker i flåde eller på trang plads.
Husk at tjekke at roret grundigt, hvis det er en brugt kajak. Roret skal komme op og ned, samt dreje uden problemer.
Finne: Modvirker at kajakken drejer i sidevinden, men styre ikke kajakken som roret. Kræver øvelse for optimal brug. Styres med håndtag på siden af kajakken. Anbefales til den øvede roer.
Nogle kajakker har ikke ror eller finne. De er designet til at blive brugt uden. Men hvis kajakken er designet med ror eller finne, skal det virke. Ellers kan den være meget svær at styre.

 

Materiale:

Plastik: Tungest og billigst. Er næsten ikke til at ødelægge. Er svær at reparere, men det kan gøres.
Glasfiber: Lettere end plastik. Mellempris. Tåler stød og slag og lappes relativt nemt. Får altid små ridser ved brug.
Kevlar: Meget let. Dyreste matriale. Stift materiale som ikke tåler slag så godt. Kan repareres som glasfiber, men til højere pris.
Kombinationer: Der findes kombinationer med kevlar og glasfiber. Det giver en lettere glasfiberkajak med styrken fra kevlar og fleksibiliteten fra glasfiber.

Udover materialet, er der også forskel på hvor kajakken er produceret. Engelske og Amerikanske er typisk langt bedre end dem fra Polen eller Kina. Dårlig kvalitet er typisk bløde plastkajakker og skrøbelige glasfiberkajakker.

 

Dobbeltkajak:

Dobbeltkajak: Plads til to personer. Meget hurtigere end enkeltkajak. Hurtig på langturen og med god plads til oppakningen. Også god hvis man skal have børn med eller den ene roer ikke er så stærk. Forreste person er den stærkeste som også sætter takten for rotag. Bagerste styrer.

 

Din vægt og kajakkens størrelse:

Kajakken skal passe til din vægt.

For lille kajak: Selvom kajakken har flad bund, vælter den nemt, hvis du læner dig lidt ud til siden. Du får krampe i benene.
For stor kajak: Den ligger højt i vandet. Ved meget vind bliver spidsen drejet ud til siden, når den er på toppen af en bølge. Når du padler frem over bølger, slår det forreste af kajakken ned i bølgen og kajakken mister meget fart. Ved sidevind kan du ikke korrigere med finnen, selvom den er helt nede.

 

Råd fra andre personer:

Kik på personen som råder dig. Er vedkommende samme vægt og højde som dig? Hvis ikke, så er deres perfekte kajak, måske ikke så perfekt til dig. :-)

Hvis personer anbefaler dig en kajak på nettet (på sociale medier), uden at kende din vægt og højde, skal du nok overveje ,om rådet er godt.

 

Skriv gerne med spørgsmål eller kommentar til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller på Facebook

 

Skrevet af Morten Pedersen